Säästä rahaa

Lämpötorjunnalla säästät selvää riihikuivaa rahaa koska lämpökäsittely on luonnollinen tapa tuhota ludeongelmat ilman, että joudut tuhoamaan huonekalujasi.

Seinälude eli lutikka Latinalainen nimi: Cimex lectularis

Aikuiset luteet kasvavat 4-8 mm pitkiksi sekä 1,5-3mm leveiksi ja ovat kellertävän punaruskeita väritykseltään. Ruokaillessaan ihmisestä tai lemmikkieläimestä ne voivat kasvaa jopa 9 mm pitkiksi ja niiden kehon väri tummuu. Luteen munat muistuttavat pieniä pitkulaisia läpikuultavia riisinjyviä ja ovat tomuhiukkasen kokoisia. Kypsymättömiä luteet, nimeltään nymfit, pudottavat nahan viisi kertaa ennen kypsymistä aikuiseksi ja jokaista kertaa varten he imevät verta ihmisestä tai kotieläimestä. Suotuisissa olosuhteissa nymfi voi kehittyä täysikasvuiseksi luteeksi kuukaudessa.

Yleensä luteet piilottelevat päivän aikana ja tulevat näkyville vain yöllä ruokailemaan. Ne viihtyvät 18-22 asteen huoneenlämmössä, ja aikuinen lude ruokailee 3-20 minuuttia joka 3. - 7. päivä. Ihanteellisissa olosuhteissa ja kun ruokaa on runsaasti saatavilla lutikka voi elää jopa 18 kuukautta. Naaraat munivat jopa 400 munaa, keskimäärin 3 munaa päivässä.

Luteita pidettiin sukupuuttoon kuolleina Suomessa vielä muutama vuosi sitten, joten sekin virheellinen oletus on johtanut ludeongelman merkittävään kasvuun.

Ludeongelman yleistymiseen vaikuttavia seikkoja ovat luteiden vastustuskyvyn kasvu hyönteismyrkkyihin sekä maailmanlaajuisen matkailun lisääntyminen. Kun luteet ovat päässeet asettumaan taloksi, niistä ei olekaan niin helppo päästä eroon.

Ongelmaa on tähän asti hoidettu myrkyttämällä. Luteiden vastustuskyvyn vahvistuttua tarvitaan useita myrkytyskertoja tehon heikennettyä– eikä lude ongelmaa ole välttämättä silläkään selätetty. Myrkytys ei myöskään tuhoa luteen munia, joten se on vain väliaikainen ratkaisu. Seurauksena on luteiden leviäminen rakenteita pitkin esimerkiksi naapureihin sekä jopa tekstiilien mukana muihin tiloihin kuten autoihin.

Lämpötorjunnalla säästät riihikuivaa rahaa koska lämpötorjunnassa luteet kuolevat jo heti ensi käsittelyllä, eikä huonekaluja tarvitse hävittää kuten myrkytyksessä.

Mvideo1
Mvideo2
Lvideo1
Lvideo2