Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää luteista

Kerromme tässä artikkelissa kaikki mitä sinun tarvitsee tietää luteista. Lutikat (seinälude, lutikka, lude, bed bugs) ovat pieniä, siivettömiä hyönteisiä, jotka ruokkivat itseään pääasiassa nisäkkäiden verellä. Ihmiset ovat kahden tärkeimmän lajin, Cimex lectularius (seinälude) ja Cimex hemipterus, suosituimpia isäntiä. Nämä luteet ruokkivat itsensä ihmisverellä ja voivat aiheuttaa ihmisille haittaa puremien ja allergisten reaktioiden muodossa.

Luteita on löydetty antiikin egyptiläisten haudoista, mikä viittaa siihen, että ne ovat olleet ihmisten vaivana jo pitkään. Ne ovat sopeutuvia hyönteisiä ja voivat elää monenlaisissa ympäristöissä. Lutikoiden on todella haastavaa, ja se vaatii usein ammattilaisten apua sekä huolellista siivousta ja hygieniatoimenpiteitä.

Evoluutio ja luteiden sopeutuminen eri ympäristöihin

Miljoonien vuosien kuluessa luteet ovat kehittyneet nisäkkäiden ulkoloisiksi, jotka viihtyvät lintujen ja lepakoiden pesissä. Jotkut luteet ovat sopeutuneet ja oppineet elämään myös ihmisen asuinympäristössä.

Luteiden elämänvaiheet ja koko

Vastasyntyneet luteet, eli nymfit, ovat erittäin pieniä ja läpikuultavia hyönteisiä. Aikuiset luteet kasvavat noin 4-5 mm kokoisiksi. Ruokailun jälkeen lude voi venyä melkein kaksinkertaiseksi normaaliin kokoon verrattuna. Nymfit, luteiden munat sekä aikuiset yksilöt ovat näkyvissä paljaalla silmällä, vaikka ne yleensä piileskelevätkin esimerkiksi huonekalujen rakenteissa.

Lutikat ovat yleinen sekä kasvava ongelma monenlaisissa asunnoissa, kuten yksityisasunnoissa, asuntoloissa, risteilyaluksissa, hotelleissa, armeijan kasarmeissa ja turvakodeissa.

Luteiden ulkonäkö voi vaihdella läheltä katsottuna vaaleanruskeasta syvän ruskeaan tai oranssinpunaiseen. Niiden kehossa voi näkyä tummanpunaista tai mustaa poikkiviivaa ruokailun jälkeen. Luteet etsivät suojaa pimeistä paikoista, kuten sänkyjen rungoista, patjoista, listoista ja seinän halkeamista.

Luteet syövät isäntäänsä yleensä noin kerran viikossa, kun tämä nukkuu. Ruokailu ajoittuu tyypillisesti puolen yön ja aamuyön tunteihin, jolloin ihminen nukkuu sikeimmin. Kun lude on saanut tyytyväisenä veriateriansa menee lude takaisin piiloon omaan piilopaikkaansa, joka yleensä on sängyn välittömässä läheisyydessä. Ludepesät löytyvät yleisimmin sängyn alapuolelta puurakenteista.

Luteet löytävät isäntänsä etsimällä ihmisen kehon lämpöä. Ne tunnistavat myös hiilidioksidin läsnäolon hengityksessä, mikä auttaa niitä suunnistamaan kohti uhriaan. Lisäksi luteet voivat tulla ihmisen perässä myös ihmisen tuottaman feromonin vuoksi.

Luteet ruiskuttavat ensin sylkeä, joka on anestesian seos, jotta isäntä ei tunne mitään, ja antikoagulanttia, joka estää veren hyytymisen ja mahdollistaa sen vapaan virtauksen. Tämän jälkeen lude imee verta, kunnes se on tyydyttävästi ravittu ja täynnä.

Luteet voivat lisääntyä vasta saavutettuaan kypsyytensä ja tämä tapahtuu 5 kehitysasteen kautta. Yksi lude voi munia noin 1-5 munaa päivässä ja jopa satoja elinaikanaan.

Lude asustaa yleensä makuuhuoneessa

Yksi selkeä merkki luteista kotona on se, että ihmiset valittavat puremista, jotka tapahtuvat nukkuessaan. Tyypillisesti luteet oleskelevat enimmäkseen 3 metrin säteellä sängystä. Ne harvemmin löytyvät muista tiloista kuin makuuhuoneista, jos muualla ei nukuta. Jos ludepopulaatio on erittäin suuri, niitä voi kuitenkin löytyä myös muualta huoneistosta. Luteet voivat levitä helposti vaatteiden mukana vaatehuollon yhteydessä, siirtyen muihin makuuhuoneisiin. Yleensä lude hakeutuu sinne, missä ihminen nukkuu, koska silloin ravinto on lähellä asuinpaikkaa.

Luteiden Terveysvaikutukset

Vuonna 2016 tehdyn luteita käsittelevän tutkimuksen katsauksessa todettiin, että luteet näyttävät olevan enemmän haittatekijä kuin vakava terveysongelma. Tutkimukset eivät ole osoittaneet mitään yhteyttä ihmisen sairauksien kanssa.

Suurin riski ihmisille aiheutuu mahdollisesta sekundaarisesta bakteeri-infektiosta. Luteen pureman yhteydessä tämä voi tapahtua ihon naarmuuntumisen seurauksena. Raapiminen, jos se rikkoo ihoa, mahdollistaa normaalien bakteerien pääsyn ihon pinnalta syvemmälle, mikä voi johtaa puremajäljen tulehtumiseen ja vaatia lääkärin hoitoa.

Luteiden Torjunta

Luteiden torjunta on haasteellista, koska ne voivat asustella missä tahansa huoneessa tai huoneistossa. Tästä syystä on suositeltavaa kutsua tuholaistorjuja paikalle mahdollisimman pian.

Lutikat voivat levitä myös kerrostalohuoneistosta toiseen, erityisesti jos ongelma on jatkunut pitkään ja luteiden saastuttamia huonekaluja kuljetetaan suojaamatta rappukäytävässä.

Myrkkyjen käyttö luteiden torjunnassa

Luteiden torjunnassa tulisi välttää myrkkyjen käyttöä viimeiseen asti. Koska luteet ovat kehittäneet vastustuskyvyn useille myrkyille, myrkkyjen käyttö saattaa vain pahentaa tilannetta. Yleensä myrkyt voivat ajaa luteet naapurihuoneisiin tai jopa naapuriasuntoihin, sillä luteet eivät välttämättä kuole heti tai lainkaan myrkkyihin. Tässä tapauksessa ne voivat lähteä vaeltamaan esimerkiksi kerrostalossa IV-kanavia tai sähkökouruja pitkin naapurihuoneistoihin.

Myrkkyjen käytön aikana asukkaan on mahdollisesti elettävä tilassa, joka toimii luteiden syöttinä viikoista jopa kuukausiin. Myrkkyjen käytöstä voi myös aiheutua lisäkustannuksia huonekalujen uusimiseen.

HUOM: Uusia huonekaluja ei tulisi tuoda huoneistoon ennen kuin on varmistettu 100%, että luteet on onnistuttu hävittämään asukkaan kodista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *