Lude, lutikka ja seinälude. Vihatulla verenimijällä on monta nimeä!

Luteet, eli seinäluteet, ovat yleistyneet räjähdysmäisesti Suomessa. Luteet lisääntyvät nopeasti suotuisissa olosuhteissa, joten nopea toiminta ja tuholaistorjunnan aloittaminen ovat avaintekijöitä luteiden torjunnassa. Jos epäilet luteiden esiintymistä, ota välittömästi yhteyttä Bug Busteriin.

Vain ammattitaitoisen tuholaistorjujan ratkaisut ovat riittävän tehokkaita luteiden elinkaaren kaikkien vaiheiden eliminointiin. Ludetorjuntaratkaisuihimme kuuluvat lämpötorjunta, perinteinen lutikkatorjunta sekä pakastus.

Lutikan tuntomerkit

Luteen väri on ruskeahko, ja sen pituus on yleensä alle 10 mm, vaikka yksilöiden koot voivat hieman vaihdella. Aikuisen luteen normaali koko on noin 4-7 mm, mutta juuri syöneenä luteen pituus voi venyä jopa 8-10 mm:n mittaiseksi. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön hyönteinen, joka liikkuu ryömimällä. Runsaslukuisissa luteiden esiintymissä voi havaita epämiellyttävän hajun sisätiloissa. Luteen toukat, eli nymfit, ovat vaaleita ja hyvin pienikokoisia. Munat ovat noin millimetrin mittaisia, vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia. Luteen munat muistuttavat ulkonäöltään eniten riisinjyviä.

Seinäluteen alkuperä

Luteiden alkuperän selvittäminen varmuudella voi olla hyvin vaikeaa. Useimmiten lude kuitenkin päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Tyypillisiä tapoja luteiden kulkeutumiselle sisätiloihin ovat esimerkiksi luteiden tarttuminen ulkomailta palaavan henkilön matkalaukkuun tai hyväkuntoisen näyttävän huonekalun saaminen kierrätyksestä tai roskalavalta.

Kun lude pääsee kerros- tai rivitaloon, se voi levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistojen tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. On tärkeä huomata, että luteet eivät välttämättä ole peräisin ilmoituksen tehneen henkilön huoneistosta. Ludepopulaatio leviää nopeasti, ja aikuiset yksilöt munivat keskimäärin 1-5 munaa päivittäin. Toukat, eli nymfit, kehittyvät aikuisiksi luteiksi noin viidessä viikossa käytyään läpi viisi kehitysvaihetta sisälämpötiloissa.

Luteet ovat mestareita piiloutumaan

Seinäluteet ovat taitavia piiloutumaan. Niitä on lähes mahdotonta havaita päivällä, erityisesti jos niitä on vähän, sillä ne piileskelevät sängyn rakenteissa, seinien takana taulujen takana tai lattia-/ovilistojen raoissa ja muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteiden piilopaikat voi tunnistaa pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä. Luteet viihtyvät parhaiten +20-25 asteen lämpötiloissa. Aikuiset luteet voivat selviytyä jopa 18 kuukautta ilman ravintoa suotuisassa ympäristössä, mikä vaikeuttaa niiden hävittämistä, etenkin jos luteet ovat päässeet talon rakenteisiin.

Lutikoiden puremat

Luteiden puremat ovat kutisevia paukamia.
Lintukirpun ja luteen puremat ovat saman näköisiä.

Lude imee verta ihmisistä ja lemmikeistä jo ensimmäisestä nymfivaiheesta lähtien. Onneksi luteet eivät yleensä levitä tauteja, mutta niiden puremat aiheuttavat useimmille ihmisille voimakkaasti kutiavia paukamia iholle.

Luteen puremat ovat yleensä litteitä tai koholla olevia paukamia iholla. Puremajälkien kohdalla esiintyy yleensä punoitusta, turvotusta ja kutinaa. On kuitenkin hyvä huomata, että jotkut ihmiset eivät saa lainkaan puremajälkiä, joten reaktiot voivat vaihdella yksilöittäin.

lintukirpun purema voi tuottaa lähes samankaltaisen jäljen ja paukaman kuin luteen purema. Luteen ja lintukirpun puremat voivat näyttää hyvin samanlaisilta, mikä tekee niiden erottamisen toisistaan haastavaksi. Tämä sekoittaa usein luteen pureman ja lintukirpun pureman keskenään. Jos epäilee pureman alkuperää, on suositeltavaa hakeutua tarvittaessa lääkärin tai tuholaistorjunnan asiantuntijan arvioon saadakseen selvennystä tilanteeseen.

Luteiden puremat voivat esiintyä yleensä kolmen pureman ryppäissä, jossa puremajäljet ovat lähellä toisiaan. On myös tärkeä huomata, että luteen puremien oireet voivat ilmaantua viiveellä, jopa 2 viikon kuluttua puremasta. Lisäksi on olemassa ihmisryhmiä, jotka eivät saa lainkaan puremajälkiä luteen puremista. Reaktiot voivat vaihdella yksilöittäin, ja jotkut ihmiset eivät oireile puremista samalla tavalla kuin toiset.

Luteiden jättämät ulostejäljet

Luteet jättävät aterioidessaan jälkeensä ulostejälkiä, jotka näyttävät pieniltä mustekynällä tehdyltä pisteilta. Nämä jäljet voivat löytyä patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista, kuten lattialistojen takaa, lähellä olevista huonekaluista, tapettien repeämäkohdista, porausreijistä, seinien halkeamista, lattioiden raosta sekä sängyn alla olevista tavaroista. Luteen uloste on nestemäistä ja se imeytyy alustaan, joten sitä ei voi yleensä poistaa pelkällä rapsuttamisella.

Faktatietoa luteista

Lutikka, lude, seinälude

Lutikka (lude, seinälude, Bed Bug) on ihmisen ulkoloinen. Lude käyttää ravinnokseen ihmisen sekä lemmikkieläimen verta, jota se imee yöllä uhrin nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 4-7mm pitkä. Juuri syöneenä, lude voi venyä jopa 1cm pituiseksi. Väritys vaihtelee vaaleasta erittäin tumman ruskeaan.

Lutikoiden kuoret

Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta.
Usein kuoren palasia löytyy sieltä, missä luteet piileskelevät.

Luteiden uloste

Lutikat jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä, jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä mustepisteitä.

Luteiden puremat

Luteen puremat voi huomata kutinasta, kirvelystä tai paukamista. Puremajäljet sijaitsevat yleensä pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa. Puremajäljet voivat tulla viiveellä, jopa 2 viikkoa itse puremasta.

Verijäljet lakanoissa

Lude ruiskuttaa uhriinsa puuduttavaa ainetta sekä verenohentajaa eli antikoagulantia. Voit löytää verijälkiä petivaatteistasi.

Luteiden munat

Luteiden munat ovat hyvin pieniä ja joita on erittäin vaikeita nähdä ja löytää. Voit yrittää etsiä niitä suurennuslasilla katsoessasi. Munat ovat pieniä, vaaleita, läpikuultavia ja kapeita. Ne löytyvät samoista paikoista kuin lutikatkin.

Luteen poikaset

Nymfeillä on 5 kehitysvaihetta. Kuoriuduttuaan ne muuttuvat luteen poikasiksi eli nymfiksi. Ensimmäisessä vaiheessa nymfit ovat vaaleita, mutta tummuvat kasvaessaan. Nymfit ruokailevat heti ensimmäisestä kehitysasteesta lähtien. Luteen poikanen tarvitsee ravintoa 2 viikon sisällä kuoriutumisesta, muuten ne kuolevat.

Aikuinen seinälude

Luteet ovat aktiivisia yöllä, joten päiväsaikaan niitä voi olla erittäin vaikea löytää. Aikuiset luteet syövät noin kerran viikossa, jos niillä on syötävää lähettyvillä. Vain täysikasvuinen lude lisääntyy.

Luteen ominainen haju

Jos luteita on paljon, rakennuksessa voi olla outoa hajua jota voisi kuvailla korianterin kaltaiseksi hajuksi. Ludeongelma on yleensä todella paha, jos pystyt haistamaan luteen hajun kotonasi.

Luteiden moninaiset piilopaikat

Sängyt

Sänky on yleisin paikka missä luteita tavataan. Luteet asustelevat mielellään ravinnon vieressä, yleensä 1-2m ravinnon lähteestä.

Sängyn päädyt

Luteet voivat piiloutua sängynpäädyn taakse ja päädyn ollessa puuta siinä voi olla halkeamia joihin ne ahtautuvat.

Taulut, ryijyt ja julisteet

Taulujen taustat ja kehykset on hyvä rauhallinen paikka piiloutua. Tarkista ne taulut, jotka on ripustettu seinälle vuoteen tai sohvan ja nojatuolien läheisyyteen.

Pistorasiat

Luteet ovat piilossa mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Pistorasioiden taakse ne eksyvät yleisesti. Irrota pistorasioiden etupaneelit ja tarkista niiden takaa.

Sohvat ja tuolit

Jos vietät aikaa suosikki nojatuolissa tai sohvalla, saatat löytää luteita myös sieltä. Ne kulkeutuvat sinne erittäin helposti vaatteiden mukana.

Tekstiilit

Tekstiilit tarjoavat luteille turvallisen ja suojaisan paikan piiloutua. Tarkista siis vaatekaappisi ja laatikkosi sekä muut mahdolliset tekstiilien säilytyspaikat.

Matka- ja käsilaukut

Luteet ovat pahamaineisia matkailijoita. Jos säilytät matkatavaroitasi varomattomasti, on mahdollista, että luteita kiipeää matkalaukkuusi tai reppuusi ja päätyy lopulta kotiisi. Matkalaukut kannattaa pakastaa matkalaukkujen pakastuspalvelussamme.

Huonokuntoiset tapetit

Luteet tykkäävät piilotella tapettien repeämissä ja ilmataskuissa. Jos tapettisi on huonosti kiinni seinässä, se on otollinen piilopaikka luteille.

Omatoiminen ludetorjunta?

Vaikka on olemassa kotikonstein toteutettavia menetelmiä luteiden torjuntaan, on tärkeää ymmärtää, että luteiden tehokas hävittäminen vaatii usein ammattilaisten apua. Luteiden torjunta on monivaiheinen prosessi, jossa on tärkeää käsitellä kaikki luteet, niiden munat ja ludepesäkkeet, jotta ongelma voidaan poistaa kokonaan.

Yleisesti ottaen kotikonstein toteutettavat menetelmät eivät ole tarpeeksi tehokkaita, jotta niistä päästäisiin eroon. Lisäksi virheellisesti käytetyt tuholaistorjunta-aineet ajavat luteet levittäytymään naapuriasuntoihin. Siksi on suositeltavaa ottaa yhteyttä kokeneeseen tuholaistorjuntayritykseen, jolla on tarvittava asiantuntemus ja varusteet luteiden torjuntaan.

Ammattimainen tuholaistorjunta varmistaa tehokkaan torjunnan ja auttaa varmistamaan, että kaikki luteet ja niiden pesäkkeet käsitellään asianmukaisesti. Bug Busters käyttää erilaisia menetelmiä, kuten lämpökäsittelyä tai pakastuskäsittelyä luteiden poistamiseksi. Lisäksi tarjoamme aina neuvoja ennaltaehkäisyyn, joka auttaa sinua välttämään tulevia ludeongelmia.

Täten, luteiden torjunnassa on yleensä viisainta turvautua Bug Bustersin ammattimaiseen apuun varmistaaksesi tehokkaan ja kokonaisvaltaisen torjunnan.

#007 007 007 lupa tappaa airbnb alkoholistien asumisyksikkö isännöitsijä isännöitsijä luteet kattava luteiden lämpötorjunta Kesämökki Ludeiden torjunta ludeongelma ludeongelma taloyhtiössä lude sauna ludetarkastus ludetorjunta helsingissä ludetorjunta järvenpää ludetorjunta kallio ludetorjunta lämmöllä luteet leviävät naapuriin luteet makuuhuoneessa luteiden lämpötorjunta luteiden saunotus luteita hotellissa luteita makkarissa luteita sängyssä luteita taloyhtiössä lutikat levinneet rappukäytävässä lutikka sauna lämpökäsittely Lämpötorjunta matkalaukkujen saunottaminen matkalaukun saunotus minua puree joku öisin mittava ludeongelma Myrkytön torjunta onko kodissani luteita pakastuskontti taloyhtiö taloyhtiö ludetorjunta taloyhtiön ludeongelma tehokas lämpötorjunta Tuholaistorjunta Turvallinen majoitus Vuokrauskohteet älä osta käytettyä huonekalua