Yksittäinen kirjoitus

  • Etusivu
  • Iltalehden uutinen kertoo karua kieltä?

Iltalehden uutinen kertoo karua kieltä?

Vantaalta asunnosta löytyi luteita

Iltalehden uutinen 24.4.2020 –
Vantaalaisen talon asukkaat kärsineet luteista jo kuukausia – ”Tiesin, että sängyssäni on luteita ja minun piti nukkua siinä” (linkki iltalehden uutiseen)

Uutinen kertoo hyvin siitä, miten valitettavan usein ludeongelmia hoidetaan suurimmassa osassa tapauksia. Taloyhtiössä salaillaan ludeongelmaa, eikä torjuntaa tehdä asiaan kuuluvalla vakavuudella tai toimintatavoilla.

Ludetorjunta tulee tehdä suunnitellusti ja kunnolla

Kun kerrostalon huoneistosta löytyy luteita, pitäisi naapuriasunnot lähes aina tarkistaa. Tarkistus tulisi tehdä seinänaapureille sekä ala- ja yläkerran huoneistoihin. Luteet leviävät erittäin herkästi asunnosta toiseen ilmanvaihtokanavia tai sähkökouruja pitkin.

Kun asukas ilmoittaa luteista, tulisi hänelle tehdä haastattelu torjuntayrityksen toimesta. Tällä pyritään saada selvyys siitä, että mistä luteet olisivat mahdollisesti tulleet asuntoon. Jos asukkaalla ei ole mitään tietoa luteiden alkuperästä (ei ole yöpynyt muualla, ei ole matkustellut, ei ostanut käytettyjä huonekaluja), niin naapureiden tarkastukset tulisi tehdä pikaisesti. Tällöin luteet leviävät melkein 100% varmuudella talon rakenteissa. Tämä taas muuttaa torjunnan luonteen kokonaan.

Tällä keinolla ongelman laajuuteen päästään kiinni ja torjuntatoimet osataan suunnitella ja mitoittaa oikein.

Miksi huonekaluja pitää hävittää?

Ei pidä, jos torjunta suoritetaan ammattimaisesti oikeilla menetelmillä. Käytössä on erittäin tehokas lämpötorjunta (älä sekoita höyrytykseen), jolla luteista päästään kertakäsittelyllä eroon. Lämpötorjunnassa huoneen tai huoneiston lämpötila nostetaan noin +70c – +80c asteeseen, jolloin luteet, luteen poikaset (nymfit) sekä luteen munat kuolevat / tuhoutuvat. Tämän lisäksi käytetään muita apukeinoja, joilla saadaan tapettua luteet talon rakenteista.

Tämä on ainut keino, jolla luteet saadaan tuhottua kerralla myös huonekaluista, jolloin huonekaluja ei tarvitse hävittää tai pussittaa.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa on käytetty höyrytystä sekä myrkytystä. Kumpikaan näistä ei tapa ludetta, ellei höyry tai myrkky osu suoraan itse luteeseen. Luteet ovat erittäin hyvin piilossa huonekalujen uumenissa sekä talon rakenteissa, jonne myrkyt ja kuuma höyry ei pääse tuhoamaan luteita tai niiden munia. Tällaisessa tapauksessa luteet tulevat olemaan ongelma pitkän aikaa. Ongelman laajuus vain pahenee ajan myötä jos torjuntaa ei tehdä hallitusti sekä suunnitellusti oikeilla torjuntamenetelmillä.

Ludeongelmissa avoimuus on valttia

Mitä avoimemmin ludeongelmasta kerrotaan rappukäytävän asukkaille, sitä tehokkaampaa torjunta tulee olemaan. Tällöin nekin asukkaat, jotka eivät vielä ole saanut luteita kotiinsa, pystyvät tarkkailemaan ja seuraamaan tilannetta kotonaan. Kun mahdollisia ongelmia ilmenee, asukas tietää heti mistä saa apua, mihin ottaa yhteyttä ja miten toimia oikein, ettei asukas levitä niitä edelleen muihin asuntoihin.

Salaaminen johtaa taloyhtiössä villeihin huhuihin, jossa naapurit kyhäilevät ja levittävät väärää informaatiota toisilleen. Tästä kehkeytyy yleensä paniikki, joka ei ota laantuakseen.

Jos ludeongelmasta kerrottaisiin rohkeasti sekä neuvottaisiin asukkaita tarkkailemaan tilannetta, on itse torjuntakin huomattavasti tehokkaampaa. Eikä tällöin pääse syntymään väärinkäsityksiä tai “rikkinäistä puhelinta”.

Jätä kommentti