Onko kodissani lutikoita?

Onko kodissani luteita?

Onko kodissani luteita?

Kotona esiintyvät verenimijät, jotka ovat kulkeutuneet sinne, piilottelevat sängyssä tai sen lähistöllä, mikä mahdollistaa niiden nopean pääsyn ravinnon lähteelle. Ludeongelman tunnistamisessa avuksi voivat olla sekä elävät että kuolleet lutikat, mutta myös niiden jättämät jäljet, kuten ulosteet ja puremajäljet, jotka paljastavat asunnossa esiintyvän ludeongelman. Moni miettii turhaan, että onko kodissani lutikoita. Tähän ongelmaan saa apua joko Bug Bustersilta tai lukemalla esimerkiksi tämän artikkelin.

Vastaanotamme runsaasti tiedusteluja, joissa ihmiset epäilevät lutikan puremia. Tyypillisesti näitä tiedusteluja tekevät henkilöt, jotka ovat äskettäin palanneet matkoilta ja huomanneet kotonaan kutisevia paukamia.

Jotkut tiedustelijat ilmoittavat myös saaneensa puremia ilman selvää syytä tai selitystä.

Onko puremajäljet luteen tekosia?

Onko kodissani lutikoita? onko kodissani luteita frame

Seinäluteen puremasta ei välttämättä ilmene välittömästi iho-oireita, jos henkilöllä ei ole vielä kehittynyt luonnollisia vasta-aineita, jotka reagoisivat luteen sylkeen allergisesti. Vasta-aineiden muodostumiseen voi kulua muutamia viikkoja, joten ihoreaktiot voivat ilmetä viiveellä. On siis mahdollista, että kyseisen henkilön majoituspaikassa on ollut lutikoita, mutta niitä ei välttämättä ole kulkeutunut henkilön kotiin, vaikka ihoreaktiot kotona vasta ilmenevätkin.

Mistä luteet voivat olla kotoisin?

Seinäluteet voivat kulkeutua kotiin useista eri lähteistä. Yleensä niiden saaminen edellyttää yöpymistä paikassa, jossa luteita esiintyy. Tässä on joitain yleisiä tapoja, joilla seinäluteet voivat päätyä kotiin:

Onko kodissani lutikoita? ludetesti
 1. Matkatavaroista: Jos olet yöpynyt hotellissa tai muussa majoituspaikassa, jossa on esiintynyt ludeongelma, luteet voivat tarttua matkatavaroihisi ja kulkeutua kotiisi. (Suosittelemme pakastamaan matkatavarat, jos olet törmännyt matkallasi luteisiin)
 2. Toisen kodista tai asunnosta: Seinäluteet voivat levitä lähialueen asunnoista tai naapureiden kodeista. Ne voivat liikkua seinien, lattian ja putkien läpi, päätyen siten myös omaan kotiisi. Luteet voivat kulkeutua mukaasi myös mökiltä.
 3. Käytettyjen huonekalujen ja tekstiilien kautta: Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai tekstiilejä, luteet voivat olla niissä piilossa ja kulkeutua kotiisi. On tärkeää tarkastaa huolellisesti käytetyt esineet ennen niiden tuomista kotiin.
 4. Julkisista tiloista: Luteet voivat levitä julkisista paikoista, kuten elokuvateattereista, kirjastoista, bussiasemilta, laivoilta, Airbnb-asunnoista. Ne voivat kiinnittyä vaatteisiin tai laukkuihin ja päätyä siten kotiisi.
 5. Vierailijoiden mukana: Jos vierailet kodissasi luteista kärsivässä paikassa tai sinulla on vieraita, jotka ovat tulleet sellaisesta ympäristöstä, luteet voivat siirtyä heidän mukanaan kotiisi.

Luteiden saaminen ei vaadi paljon vaivaa – riittää, että yksi lude tai luteen muna pääsee salamatkustajana kiinnittymään vaatteisiin tai tavaroihin ja ongelma on levinnyt kotiisi.

Ludetarkastukset

Onko kodissani lutikoita? luteiden ulostejalkia sangyssa frame
Ammattilainen voi heti tunnistaa tästä sängystä, että siinä on luteita, jotka odottavat seuraavaa veriateriaansa.

Jos sinulla on esimerkiksi yksi lude mukanasi, voi kestää jonkin aikaa ennen kuin havaitset merkkejä luteiden olemassaolosta sängyn tai muiden huonekalujen rakenteissa. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää ansateippiä, joka auttaa havaitsemaan mahdollisen ludeongelman. Tarjoamme myös ludekartoitusta asiakkaan niin halutessa, mutta jos lude-esiintymä on varhaisessa vaiheessa, luteiden jättämiä jälkiä ei välttämättä ole havaittavissa. Siksi on järkevää seurata tilannetta noin kahden viikon ajan. Jos puremajälkiä ilmestyy vielä kahden viikon kuluttua, on hyvin todennäköistä, että olet tuonut mukanasi luteen tai luteita. Tällöin on suositeltavaa tehdä ludetarkastus ja ryhtyä tarvittaviin torjuntatoimenpiteisiin.

Ennaltaehkäisy ja havannointi

Lapsen naamassa (poskessa) on selkeä luteen purema.

Jos haluat havaita lude-ongelman mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, seuraavia toimenpiteitä voi harkita:

 1. Tarkasta majoituspaikat: Ollessasi matkoilla, tarkasta huolellisesti majoituspaikkasi, kuten hotellihuone tai Airbnb-asunto, ennen kuin levität matkatavaroitasi. Etsi merkkejä luteista, kuten pieniä tummia pisteitä sängyn lähellä, kuoria tai verta jättäviä jälkiä.
 2. Käytä ansateippiä: Aseta ansateippiä sängyn jalkojen ympärille tai muille potentiaalisille luteiden reitille, kuten matkalaukkujen lähelle. Teippi auttaa pyydystämään luteita ja näyttää niiden esiintymisen varhaisessa vaiheessa.
 3. Tarkkaile ihoreaktioita: Kiinnitä huomiota ihollasi esiintyviin paukamiin tai puremajälkiin. Jos huomaat epäilyttäviä puremia, varsinkin matkoilta palatessasi, tarkista huolellisesti sängyt ja muut potentiaaliset luteiden piilopaikat.
 4. Tutki huonekaluja ja tekstiilejä: Jos ostat käytettyjä huonekaluja tai tekstiilejä, tarkasta ne huolellisesti ennen niiden tuomista kotiin. Etsi luteiden jälkiä, kuten kuoria, ulosteita tai verta.
 5. Hakeudu ammattilaisen apuun: Jos epäilet lude-ongelmaa tai havaitset merkkejä luteiden esiintymisestä, ota yhteyttä tuhoeläinten torjuntaan erikoistuneeseen Bug Bustersiin. Me pystymme tunnistamaan ja käsittelemään lude-ongelman asianmukaisesti.

Toimimalla näiden ohjeiden mukaisesti ja kiinnittämällä huomiota mahdollisiin varoitusmerkkeihin voit havaita lude-ongelman varhaisessa vaiheessa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin mahdollisimman pian.

Uudet ansateipit ovat tilattavissa.

Lämpötorjunta

Lämpötorjunnassa hyönteiset tapetaan kuumuuteen.
Luteet, torakat, sokeritoukat sekä muut hyönteiset eivät kestä kuumuutta vaan kuolevat lähes välittömästi +70 c asteen lämpötilaan.

Lämpökäsittely on tehokkain torjuntatapa päästä eroon luteista. Lämpökäsittelyn avulla luteet ja niiden munat kuolevat, mikä vähentää uudelleen infektoinnin riskiä. Uusintakäsittelyä ei yleensä tarvita, ja huonekalujen hävittäminen ei ole tarpeen.

Lämpökäsittely kestää yleensä 2-4 tuntia, riippuen käsiteltävien huoneiden määrästä ja lude-ongelman laajuudesta. Käsittelyn jälkeen lude-ongelma on yleensä ratkaistu kerralla ja luteet sekä niiden munat on tuhottu lopullisesti.

On kuitenkin tärkeää huomata, että lämpökäsittely on parasta jättää ammattilaisten tehtäväksi, sillä se vaatii erikoislaitteistoa ja -osaamista. Ammattilaiset tietävät, miten lämpökäsittely suoritetaan oikein ja tehokkaasti, jotta kaikki luteet häviävät.

Jos epäilet lude-ongelmaa kotona, suosittelen ottamaan meihin yhteyttä. Olemme luteiden torjuntaan erikoistunut tuholaistorjunta yritys, joka voi arvioida tilanteen ja tarjota tarvittavia toimenpiteitä, kuten lämpökäsittelyä, luteiden hävittämiseksi.

2 kommenttia artikkeliin “Onko kodissani lutikoita?

 1. Ari Kettunen

  Minulla on nyt käsittääkseni asunnosssani lutikoita, Ihossani on jo pahoja puremajälkiä. Asuntoni on pieni yksiö.

  Paljonkohan lutikoiden poistaminen maksaisi jne. Ottaisitteko yhteyttä?

Vastaa