Aikuisen luteen on mahdollista selviytyä ilman veriateriaa suotuisissa olosuhteissa jopa 18 kuukautta. Sen sijaan luteen poikaset, eli nymfit, tarvitsevat veriaterian kahden viikon kuluessa kuoriutumisestaan. Nymfit eivät kykene vaihtamaan kehitysvaihettaan, ja ne kuolevat nääntyen kahden viikon sisällä. Luteella on kehitysvaiheita yhteensä 5

Luteet yleensä syövät isäntäänsä, kun tämä nukkuu, noin kerran viikossa. Ruokailu tapahtuu pääasiassa puolen yön ja aamuyön tunteina. Seinäluteen on tärkeää syödä säännöllisesti, jotta se voi lisääntyä. Luteen poikanen tarvitsee veriaterian max 2 viikon välein.

Luteet suunnistavat veriateriansa äärelle ihmisen tuottaman hiilidioksidin, feromonin, hien sekä lämmön perusteella. Ihmisessä on 1000 kertaa enemmän houkutinta, kuin feromoniansoissa. Tämän vuoksi feromoniansat eivät tahdo toimia, jos samassa huoneistossa nukkuu ihmisiä. Viimeaikaisen tutkimuksen perusteella petivaatteiden, kuten lakanoiden, värillä näyttää olevan merkitystä. Jotkut värit houkuttelevat näitä hyönteisiä enemmän kuin toiset. Tutkimus osoitti, että luteet pitävät erityisen houkuttelevina tummanpunaisia ja mustia lakanoita. Jos haluat houkutella luteita ludehoukuttimen / ansan avulla, suosittelemme hankkimaan markkinoiden tehokkaimman ludehoukuttimen verkkokaupastamme.

Lutikan aiheuttama purema muistuttaa hyttysen pistoa ulkonäöltään, ja puremajälkien koko vaihtelee suuresta erittäin kutiavasta jäljestä lähes huomaamattomaan. Monet eivät välttämättä havaitse puremia eivätkä saa näkyviä tai kutiavia jälkiä, jonka vuoksi luteiden löytyminen tulee usein yllätyksenä. Kun henkilö joutuu ensimmäistä kertaa luteen puremaksi, reaktion ilmaantumiseen voi kulua 1–2 viikkoa tai pahimmassa tapauksessa jopa puoli vuotta. On huomionarvoista, että usein miehet eivät saa näkyviä puremajälkiä, vaikka luteet syövät heitä aivan samalla tavalla, kuin muitakin asunnossa olevia. Voit hankkia ansateippiä, jolla pystyt tarkkailemaan tilannetta ja keräämään todisteita luteiden tai muiden purevien hyönteisten olemassaolosta. Tämä on tehokas ja edullinen keino selvittää puremien alkuperä.

Alkuvaiheessa luteet lisääntyvät maltillisesti. Aikuinen lude munii 1-5 munaa päivässä, riippuen mm. huoneiston kosteudesta ja lämpötilasta. Lutikan munat kuoriutuvat noin viikossa hyvissä olosuhteissa. Naaraslude munii elinkaarensa aikana noin 200-600 munaa.
Kun ensimmäinen lude on tullut kotiisi kestää noin 2kk, jolloin luteiden lisääntymisessä tapahtuu eksponentiaalinen kasvu. Lue blogi-kirjoitus Luteiden lisääntyminen. Siellä on myös lutikkalaskin, jolla voit arvioida kuinka nopeasti luteet lisääntyvät.

Voit käydä kylässä, mutta tarkkana täytyy olla. Riskitaso vaihtelee tilanteittain, ja se riippuu esimerkiksi siitä, kuinka kauan luteet ovat olleet asunnossasi ja missä niitä esiintyy. On suositeltavaa olla erityisen varovainen päivävaatteiden kanssa, kun otat lepoa sängyssä tai sohvassa, koska luteet voivat kiivetä vaatteisiin ja levitä siten eteenpäin, esimerkiksi kavereillesi tai muihin paikkoihin, joissa käyt. Luteet voivat siirtyä myös autoon vaatteiden mukana. Ennen lähtöäsi on hyvä tarkistaa visuaalisesti päällysvaatteet, laukut ja muut mukana olevat tavarat mahdollisten luteiden varalta. Emme suosittele yöpymistä paikassa, jossa esiintyy luteita.

Kyllä voi, mutta vieraiden tulisi olla varovaisia. Vierailijoiden ei suositella tuovan mukanaan ylimääräisiä kasseja tai muita irtaimistoja, joihin luteet voivat helposti piiloutua. On myös suositeltavaa välttää sängyssä tai sohvassa makoilua, sillä luteet voivat helposti siirtyä vierailijan vaatteisiin tai laukkuihin. Vierailijan yöpyminen ei ole suotavaa. Mikäli luteet ovat olleet asunnossani pitkään, emme suosittele vierailuja ennen kuin ludeongelma on saatu ratkaistua.

Seinäluteet ovat mestareita piiloutumisessa. Päivällä niiden havaitseminen on lähes mahdotonta, etenkin jos niitä on vain vähän, sillä ne piiloutuvat taitavasti sängyn rakenteisiin, sängyn päädyn taakse, taulujen taakse tai lattia- ja ovilistojen rakoihin sekä vastaaviin piilopaikkoihin. Luteiden olinpaikat voi paljastaa pienten tummien, pyöreähköjen ulostepisteiden avulla. Suosittelemme sängyn nostamista seinää vasten tai kyljelleen lattialle tarkastelua varten. Tutki erityisesti sängyn alapuoliset puurakenteet ja tarkasta kankaan sekä puun välinen liittymäkohta, sillä luteet ovat yleensä ensimmäisenä näissä paikoissa. Jos lude-esiintymä on vielä nuori, ulostejälkiä voi olla vaikea havaita, mutta ammattilaiset pystyvät tunnistamaan ne. Suosittelemme harkitsemaan ludetarkastuksen tilaamista varmuuden vuoksi. Voit myös hankkia ansateippiä, jolla mahdolliset purijat saadaan tehokkaasti kiinni.

Kotivakuutus ei valitettavasti kata merkittävästi hyönteisten ja tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja. Vakuutuskorvaus ulottuu vain tiettyihin vahinkotapauksiin, ja hyönteisten aiheuttamat vahingot jäävät yleensä sen ulkopuolelle. Jokainen joutuu lopulta vastaamaan omista kuluistaan. Lisäksi huoneiston asukas saattaa olla lopulta vastuussa myös huoneiston rakenteiden puhdistuskustannuksista. Jos asunto on ludevapaa, niin silloin sinulla on mahdollista saada huoneistoosi Bug Bustersin tarjoaman ainutlaatuisen ludeturvasopimuksen.

Lisääntyvä matkailu on tuonut Suomeen ikävän sivujuonteen – ludeongelmat. Seinäluteet, tunnettuina myös nimellä lutikat, aiheuttavat matkailijoille päänvaivaa hotelleissa, ja ne voivat seurata mukana matkoilta tuotujen tavaroiden ja vaatteiden joukossa aina kotiin saakka. Matkatavaravakuutukset tarjoavat lievitystä lähinnä matkalaukun ja -tavaroiden puhdistuskustannuksiin, tai mikäli ne on pakko hävittää, kattavat matkatavaran kokonaisuudessaan. Useimmat vakuutusyhtiöiden matkatavaravakuutukset kattavat kustannukset, jotka aiheutuvat matkalaukkujen pakastuspalvelumme käytöstä. Varmista tämä tarkistamalla ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Luteita voidaan torjua monin eri tavoin, ja markkinoilla on tarjolla neljä pääasiallista menetelmää. Tehokkain lähestymistapa on lämmittää koko huone yli +70°C lämpötilaan (Tehotorjunta), mikä tuhoaa luteet, niiden munat ja poikaset kerralla. Toiseksi tehokkain menetelmä on kuivahöyrytys (Ekotorjunta), joka toimii hyvin tilanteissa, joissa luteet ovat olleet huoneistossa vähän aikaa. Kolmanneksi suositeltava vaihtoehto ovat lämpöteltat, jotka tehokkaasti torjuvat luteet kalusteista. On tärkeää huomata, että jos huoneessa on edes yksi lude, poikanen tai muna, torjunta ei todennäköisesti onnistu. Viimeisenä keinona voidaan käyttää myrkytyksiä tai torjunta-aineita. Lisäksi avustavia toimenpiteitä ovat pakkasen käyttö (Pakastuspalvelu), jossa luteet tuhotaan irtaimistosta ja tekstiileistä altistamalla ne alle -20°C pakkaselle 3 vuorokauden ajan.

Hyönteiset sopeutuvat kylmään pääasiassa kahdella tavalla: joko välttämällä jäätymistä tai sietämällä sitä. Jäätymistä välttävät hyönteiset lisäävät glyserolin ja sokerien pitoisuutta kudoksissaan alentaakseen jäätymispistettään. Tämä sopeutuminen vaatii aikaa ja olosuhteiden valmistelua. Tarpeeksi kylmät olosuhteet kuitenkin poistavat tämän sopeutumisajan. Toisaalta jäätymistä sietävät hyönteiset estävät jään muodostumisen ruiskuttamalla erityistä nukleoitumisproteiinia kehonsa nesteisiin. Näin ne voivat säilyä jäätyneinä pitkiäkin aikoja ja silti toipua sulamisen jälkeen.

Lisäksi monet hyönteiset sopeutuvat nopeasti kylmään poistamalla ulostetta ja vettä kehostaan. Tämä on yleinen tapa, jolla hyönteiset suojaavat itseään jopa -18°C:n lämpötiloissa. Tämän vuoksi tehokkaammat lämpötilat hyönteisten tappamiseksi ovat alle -20°C. Pakastusjakson aikana lämpötilan tulee pysyä jatkuvasti alle -20 astetta, sillä muutoin hyönteinen voi kestää kylmäkäsittelyn.

Teoriassa luteet kuolevat noin +52°C lämpötiloissa, mutta käytännön kokemusten perusteella tehokas tuhoaminen tapahtuu yleensä vasta noin +70°C lämpötiloissa. Tätä lämpötilaa on pidettävä yllä 2-3 tuntia, jotta kaikki luteet, luteen poikaset sekä munat tuhoutuvat kerralla. Olemme havainneet, että eteläisistä maista peräisin olevat luteet voivat kestää huomattavasti korkeampia lämpötiloja, kuin esimerkiksi Suomessa kehittyneet luteet. Suomessa on oma ludekantansa, joka ei kestä kuumuutta samalla tavalla, kuin etelästä tulleet luteet

Luteiden torjunta voi kestää eri aikaa riippuen valitusta torjuntamenetelmästä. Tässä on muutamia yleisimpiä tapoja torjunnan tehokkuus järjestyksessä:

  1. Lämpötorjunta: Tässä menetelmässä koko huoneiston lämpötila nostetaan +70 – +80 asteeseen, mikä tuhoaa luteet, niiden munat ja poikaset tunneissa. Tämä on nopea ja tehokas tapa päästä eroon luteista.
  2. Höyrytys: Infektoituneet huonekalut käsitellään +180 asteen kuivahöyryllä. Tämä vaatii yleensä 1-3 käsittelykertaa kuukauden sisällä, mutta on tehokas tapa varmistaa luteiden hävittäminen.
  3. Myrkytys: Myrkytys tapahtuu sumuttamalla myrkkyjä luteiden kulkureiteille. Tämä menetelmä voi kestää kuukausista jopa puoleen vuoteen, ja pahimmassa tapauksessa lämpötorjunta saattaa olla tarpeen lopullisen ratkaisun löytämiseksi.
  4. Pölytys: Luteiden kulkureiteille pölytetään piimaata, joka toimii torjunta-aineena. Tämä menetelmä voi kestää kuukausista jopa puoleen vuoteen. Yksinään piimaata ei yleensä riitä lopulliseen tuhoamiseen, joten sitä tulisi käyttää lisätorjuntana muiden menetelmien kanssa.

On tärkeää muistaa, että luteiden torjunta vaatii usein toistuvia toimenpiteitä ja huolellisuutta, jotta ongelma saadaan hallintaan. Lisäksi on suositeltavaa käyttää ammattilaisen apua, varsinkin jos luteiden infestaatio on laaja tai vaikeasti hallittavissa.

Lintukirpun ja luteen puremat ovat samankaltaisia ja voivat aiheuttaa samankaltaisia reaktioita iholla, kuten kutinaa, punoitusta ja turvotusta. Tämä voi aiheuttaa sekaannusta niiden välillä, koska niiden ulkonäkö ja oireet ovat hyvin samankaltaisia. Lintukirppu jättää usein pieniä punaisia tai punertavia pistemäisiä jälkiä iholle, samoin kuin luteet. Molemmat voivat aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa. Lintukirppuja esiintyy yleensä enemmän keväällä ja syksyllä, kun ne aktivoituvat ja lähtevät liikkeelle lintujen pesistä. Talvisin lintukirppuja on harvoin, joten tällöin puremien taustalla ovat todennäköisesti luteet.

On tärkeää huomata, että vaikka puremat ovat samankaltaisia, lintukirput ja luteet ovat eri hyönteislajeja, joilla on erilaiset elämäntavat ja leviämis­tavat. Voit hankkia ansateippiä, jolla pystyt tarkkailemaan tilannetta ja keräämään todisteita luteiden tai muiden purevien hyönteisten olemassaolosta. Tämä on tehokas ja edullinen keino selvittää puremien alkuperä.

Ei välttämättä. Tämä riippuu ongelman laajuudesta. Jos luteet ovat olleet kodissasi alle vuoden, huonekalut kuten sängyt, sohvat, tuolit ja hyllyt voidaan usein pelastaa lämpökäsittelyllä. Tämä on tapauskohtaista, mutta pääsääntöisesti huonekalut voidaan pelastaa, elleivät ne ole täynnä luteita ja niistä löydy runsaasti ulostejälkiä. Tällöin on parempi hävittää ne. Lämpökäsittelyssä huonekalut altistetaan korkealle lämpötilalle noin 2 tunnin ajan, mikä tuhoaa luteet, niiden munat ja poikaset.