Tehokkaat keinot lutikoiden torjumiseksi

Lutikoiden kanssa pitää olla tarkkana matkan jälkeen

Tehokkaat keinot lutikoiden torjumiseksi

Lutikat ovat mestareita piiloutumaan ja niiden hävittäminen voi olla äärimmäisen vaikeaa. Ne löytävät useimmiten turvapaikkansa sängystä tai sen läheisyydestä, mutta ne voivat piileskellä myös epätavallisissa paikoissa, kuten pistorasioissa, yöpöytien valaisimissa, rullatuoleissa, pehmoleluissa, käsilaukuissa tai jopa koulubusseissa. Yleisin tapa saada lutikoita on matkustettaessa, mutta ne voivat löytää tiensä kotiin myös muilla tavoin.

Lutikat leviävät usein kodin sisälle matkojen jälkeen. Niiden hävittäminen voi olla pitkä ja kallis prosessi, joka ei aina onnistu muutaman torjuntakerran jälkeenkään varsinkin, jos käytetään vääriä torjuntatapoja, kuten myrkytyksiä. Tämän vuoksi suosittelemme aina valitsemaan tehokkaimman torjuntakeinon, tehotorjunnan. Siksi on tärkeää ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin estääkseen lutikoiden pääsyn kotiin. Tässä oppaassa esittelemme tehokkaimmat ennaltaehkäisevät toimenpiteet lutikoiden torjumiseksi.

Yleisimmät lutikkainvaasion syyt

On tärkeää ymmärtää, miten lutikat leviävät, jotta niiden torjumiseen voidaan ryhtyä tehokkaasti. Lutikat eivät pysty liikkumaan kovin pitkiä matkoja omin voimin – joten ne tarvitsevat yleensä apua siirtyessään uusiin paikkoihin. Lutikat siirtyvät herkästi vaatteiden ja kassien mukana muihin asuntoihin.

Seuraavassa esittelemme neljä yleisintä tapaa, joilla lutikat leviävät Suomessa:

Matkustaminen

Suomalaisten yleisin tapa saada lutikkaongelma kotiinsa on, kun ne tulevat matkoiltaan ja tuovat tietämättään mukanaan luteita. Usein matkakohteissa esiintyy paljon lutikoita, mutta joskus ongelma saattaa piillä myös hotellihuoneissa, joissa käy paljon vaihtuvia vieraita eri puolilta maailmaa. Tiheä vierailijavaihtuvuus altistaa hotellihuoneet lutikkainvaasioille, sillä osa vieraista tulee alueilta, joissa lutikat ovat erittäin yleisiä.

Vierailut

Jos jollakulla on lutikoita kotonaan tai he ovat vierailleet lutikoiden saastuttamassa paikassa, he voivat valitettavasti levittää lutikoita mukanaan. Usein tämä tapahtuu esimerkiksi nuorten kohdalla, jotka ovat matkustaneet reppureissuilla tai asuneet opiskelija-asuntoloissa ja sitten palaavat vanhempiensa luokse kutsumattomien vieraiden kanssa.

Käytetyt huonekalut

Valitettavasti joskus lutikoita sisältäviä huonekaluja myydään edelleen tai annetaan pois. Vaikka useimmat ihmiset pyrkivätkin estämään lutikoiden leviämisen, joskus saastuneita huonekaluja päätyy uusille omistajille. Koska lutikat voivat selviytyä pitkään ilman ravintoa, niitä voi piileskellä huonekaluissa jopa vuoden ajan, mikä lisää leviämisen riskiä.

Naapurit

On mahdollista, että lutikat siirtyvät itsestään IV-kanavia sekä sähkökouruja pitkin naapuriasuntoihin esimerkiksi kerrostaloissa. Erityisesti torjuntatoimien (myrkytys) aikana lutikat voivat etsiä turvapaikkoja muualta. Lisäksi lutikoita voi pudota huonekaluista esimerkiksi hississä tai portaikossa, mikä altistaa naapurit lutikkainvaasiolle.

Lutikkainvaasion estäminen matkoilla

Yleisin tapa saada lutikoita kotiin on tuoda ne mukanaan matkoilta. Jotta tätä voidaan välttää, on tärkeää ryhtyä useisiin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja toimia huolellisesti. Seuraavassa on käytännön tarkistuslista, jossa on esitetty kaikki toimenpiteet ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen:

Ennen matkaa

Hanki kovamuovinen matkalaukku (kankaiset laukut lisäävät lutikoiden leviämisen riskiä). Pakkaa vaatteet aina muovipusseihin estääksesi lutikoiden tunkeutumisen vaatteisiin. Varaa mukaan ylimääräisiä muovipusseja likapyykille ja pidä likapyykki suljetuissa pusseissa. Halutessasi voit hankkia osoitinansan ennen matkaa ja ota se mukaan matkalle, jotta voit havaita mahdolliset lutikat hotellihuoneessa.

Matkan aikana

Tarkista hotellihuoneesi (erityisesti sänky) mahdollisten lutikoiden merkkien varalta. Vaadi toista huonetta tai vaihda hotellia, jos löydät merkkejä lutikoista. Älä säilytä matkalaukkua, kenkiä tai vaatteita lähellä sänkyä. Säilytä niitä kylpyhuoneessa tai erillisessä matkalaukkutelineessä, jos mahdollista. Pidä laukku suljettuna mahdollisimman usein ja säilytä sen järjestys.

https://jaahy.fi/ – Matkalaukkujen pakastuspalvelu.

Palattuasi kotiin – VAROITUS! Emme suosittele tätä todella suuren leviämisriskin vuoksi!

Pura matkalaukku hyvin valaistussa tilassa erittäin kaukana makuuhuoneesta (esimerkiksi pesuhuoneessa). Pese tekstiilit vähintään 60 asteessa tai lämmitä ne kuivauskaapissa/kuivausrummussa pesun jälkeen. Emme suosittele missään olosuhteessa lämmitystä saunassa. Tämä tulee epäonnistumaan varsinkin sähkösaunojen kanssa. Paras keino on pakastus, jossa pakastimessa on vähintään -20c astetta pakkasta. Näitä tulisi pitää vähintään kolmen vuorokauden ajan pakastimessa. Imuroi matkalaukku äärimmäisen huolellisesti ja vaihda pölypussi sen jälkeen. Jos olet noudattanut tarkistuslistaa huolellisesti, riski lutikkainvaasion saamiseksi kotiin on minimoitu.

Koti turvallisena lutikoilta

On olemassa useita mekaanisia torjuntakeinoja, jotka voivat auttaa estämään lutikoiden pääsyn kotiisi, vaikka ne pääsisivätkin jotenkin sisälle. Nämä toimenpiteet joko tappavat lutikat tai estävät niitä pääsemästä ihmisten makuuhuoneisiin, mikä lopulta johtaa niiden kuolemaan.

Seuraavat toimenpiteet auttavat suojaamaan kotiasi:

Kiinnitä ansateippiä sängyn runkoon sekä sängyn jalkoihin – ansateippiteippi sisältää halutessasi myös feromonia, joka houkuttelee luteita tarttumaan kiinni ansateippiin. Käytä erityistä patjasuojaa, joka estää lutikoita asettumasta patjan sisälle. Pese tai lämmitä vuodevaatteet, tyynyt ja peitot säännöllisesti. Näitä toimenpiteitä tulisi soveltaa kaikkiin käytössä oleviin sänkyihin. Esimerkiksi matkustava äiti voi joskus tarvita yöunia lapsen tai vieraiden vuoteessa kotiin palattuaan.

Huomioi, että sänkyjen tulisi olla hieman irti seinästä sekä muista huonekaluista, jotta lutikat eivät pääse kiipeämään näitä pitkin sänkyyn. Tämä on tärkeää, jotta yllä mainitut toimenpiteet ovat tehokkaita ja jotta lutikoista ei tule ongelmaa.

Varo käytettyjen huonekalujen kanssa

Joskus myydään edelleen huonekaluja, jotka sisältävät lutikoita. Myyjät voivat joko tietämättömyyttään tai ahneudessaan jättää kertomatta asiasta. Yleisenä sääntönä on, että etenkin sänkyjen kohdalla tulisi tuntea myyjä/lahjoittaja varmistaakseen, ettei huonekaluissa ole lutikoita.

Pyri kaikin tavoin välttämään lutikoista kärsivien huonekalujen hankkimista kotiisi – erityisesti jos kyseessä ovat pehmustetut huonekalut, kuten sohvat tai nojatuolit. Vaikka tarvetta käytetyille huonekaluille olisikin, tarkista aina mahdollisten lutikoiden merkit ennen kuin tuot ne kotiin. Käytetyn huonekalun tuominen kotiisi voi maksaa moninkertaisesti sen, jos olisit ostanut huonekalun uutena.

Jos ostat käytetyn huonekalun suosittelemme ehdottomasti huonekalun ennaltatorjumista lämpötorjunnalla. Pystymme puhdistamaan huonekalun kaikista ötököistä ja örkeistä lämpötorjunnan avulla. Näin voit varmistua siitä, että mahdolliset lutikat kuolevat ennen huonekalun käyttöönottoa.

Vastaa