Luteita Pohjois-Haagassa useassa asunnossa

Luteita Pohjois-Haagassa useassa asunnossa ludepesia runkopatja sangyssa

Luteet muuttivat myös naapuriin

Luteita Pohjois-Haagassa useassa asunnossa ludepesia runkopatja sangyssa frame

Olemme juuri saattaneet päätökseen kahden asuinhuoneiston laajamittaisen ludeongelman torjunnan. Molemmista huoneistoista oli aiemmin yritetty päästä eroon luteista kaupan myrkyillä, mutta omatoiminen torjunta ei ollut tuottanut toivottua tulosta. Molemmassa asunnossa oli satoja, ellei jopa tuhansia luteita, jotka vaelsivat pitkin seiniä, lattioita ja kattoja. Tässä tilanteessa oli mahdotonta selvittää, kummasta asunnosta luteet olivat levinneet toiseen, mutta yksi asia oli varma: itsenäinen torjuntayritys osoittautui epäonnistuneeksi.

Ludetarkastukset taloyhtiössä

Koko rappukäytävän jokainen asunto oli pakko tarkastaa, jotta voitiin varmistua siitä, etteivät luteet olleet levinneet laajemmalle alueelle taloyhtiössä. Tämä on erityisen tärkeää, koska ilman tarkastuksia luteet saattavat levitä takaisin aiemmin torjuttuihin asuntoihin, mikäli jossakin toisessa asunnossa on edelleen ludeongelma. Kattavan ludetorjuntasuunnitelman laatiminen on mahdotonta ilman näitä tarkastuksia, joilla varmistetaan, että kaikki luteet saadaan eliminoiduiksi kerralla.

Isännöitsijän osallistuminen on tärkeää

Onneksi kohteen isännöitsijä ymmärsi ongelman vakavuuden ja toimi esimerkillisesti yhteistyössä kanssamme. Isännöitsijä osoitti avoimuutta ja tärkeää päätöksentekokykyä, mikä oli ratkaisevaa onnistuneen torjunnan kannalta. Hänen järjestelynsä ja aktiivinen osallistumisensa helpottivat merkittävästi työtämme.

Torjunnassa käytettiin kaikki mahdolliset torjuntakeinot

Luteita Pohjois-Haagassa useassa asunnossa ludepesia tapeteissa
Ludepesiä pitkin huoneiston tapetteja

Koska luteet olivat levinneet sekä huoneiston että talon rakenteisiin, meidän oli käytettävä tehokkaimpia torjuntakeinoja. Kummankin asunnon irtaimisto tyhjennettiin ja siirrettiin pakastuskonttiin, jossa lämpötila laskettiin äärimmäisen alhaiseksi, -27 celsiusasteeseen.

Tämä varmisti, ettei luteita jäänyt eloon vahingossakaan piiloon. Lisäksi kaikki listat irrotettiin huoneistosta, ja seinän sekä lattian välinen tila käsiteltiin erikoislaitteilla, joilla tuotettiin lämpöä. Näiden kaikkien toimenpiteiden yhteisvaikutus oli ratkaiseva lopullisessa ludeongelman torjunnassa.

Suurin työ oli irtaimiston suojaamisessa sekä pakastamisessa

Ennen irtaimiston siirtoa se piti huolellisesti pakata laatikoihin ja jätesäkkeihin. Tämän jälkeen laatikot tarvitsi vielä suojata estääksemme luteita pakenemasta rappukäytävään kuljetuksen aikana. Projektille tuotti haasteita, koska toisessa asunnossa oli runsaasti irtaimistoa, ja kaikki kaapit ja laatikot olivat täynnä tavaraa, mikä vaikeutti irtaimiston mahtumista huoneistoon. Suojauksen jälkeen irtaimisto siirrettiin pihalla sijaitsevaan pakastuskonttiin. Irtaimisto pysyi pakkasessa 5 päivää varmistaaksemme luteiden täydellisen tuhoutumisen.

Torjunta hoidettiin Tehotorjunnalla

Luteita Pohjois-Haagassa useassa asunnossa ludepesia sohvassa
Sohva oli täynnä luteita ja niiden jättämiä ulostejälkiä

Huoneistoihin jätettiin ainoastaan huonekalut. Ennen torjuntaa huoneistojen listat oli pakko irrottaa, koska luteita oli lähes joka paikassa. Jalkalistojen takana havaittiin erityisen paljon luteita, samoin kuin tapettien saumoissa ja muissa piilopaikoissa.

Käytimme lämpötorjuntaa kussakin huoneistossa erikseen, nostamalla huoneiston lämpötilan nopeasti yli +70 celsiusasteeseen ja ylläpitämällä sitä koko torjuntaprosessin ajan. Tällä varmistimme, että luteet, niiden poikaset ja munat tuhoutuivat kerralla.

Tässä tapauksessa myrkyt olisivat pahentaneet ongelmaa

Kun ludeongelma pääsee kehittymään siihen pisteeseen, kuten tässä tapauksessa oli käynyt, perinteiset torjuntakeinot eivät enää riitä. Oli välttämätöntä turvautua kaikkein voimakkaimpiin torjuntatapoihin luteita vastaan. Perinteiset myrkyt olisivat saattaneet pahentaa tilannetta, leviten syvemmälle talon rakenteisiin ja sitä kautta naapuriasuntoihin.

Tarkastusten ja jälkiseurannan aikana emme enää havainneet luteita. Onnistuimme torjumaan luteet asunnoista tehokkaasti, vaikka niitä olikin alun perin satoa, ellei jopa tuhansia pitkin huoneiston rakenteita.

Luteiden leviäminen taloyhtiöissä

Jos ludeongelma on levinnyt useisiin asuntoihin tai koko taloyhtiöön, on suositeltavaa turvautua ammattitaitoiseen tuholaistorjuntaan. Ammattilainen laatii ludeongelmaan perusteellisen torjuntasuunnitelman, jonka mukaisesti torjuntatoimet toteutetaan. Yleensä torjunta suoritetaan samanaikaisesti kaikissa asunnoissa, jotta luteet eivät pääse leviämään uudelleen jo puhdistettuihin tiloihin.

Bug Busters on alan edelläkävijä myrkyttömässä tuholaistorjunnassa. Olemme erikoistuneet erityisesti haastaviin tapauksiin, joissa luteet ovat levinneet talon rakenteisiin useissa huoneistoissa. Meillä on runsaasti onnistuneita käytännön kokemuksia laajojen torjuntatoimenpiteiden toteuttamisesta useissa kerrostaloissa sekä muissa kohteissa.

Oletko taloyhtiön edustaja? Tarvitsetko apua luteiden hävittämiseen? Lue lisää tarjoamastamme palvelustamme sivulla Taloyhtiön ludetorjunta

Vastaa